Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще представи днес пред актива на партията

...
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще представи днес пред актива на партията
Коментари Харесай

Ротация или избори? ГЕРБ провежда национално съвещание

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще показа днес пред актива на партията плана на съдружно съглашение за ръководство, което оферират на " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ). Това заяви Борисов пред медиите в Народното събрание на 1 март. Представянето на плана ще е по време на Националното заседание на партията.

Форумът е плануван от 12:00 ч. в НДК. По време на Националното заседание ГЕРБ ще отговори на всички обществени въпроси и условия, сложени през последните дни и часове от водачите на ПП-ДБ, се показва в известие от партийния пресцентър. 

Националното заседание се организира във формат: Изпълнителна комисия на ГЕРБ, народни представители на партията, регионални координатори, кметове на общини и региони, определени от ГЕРБ, общински и районни ръководители на партията, прецизират от пресцентъра на ГЕРБ.

От ГЕРБ-СДС оферират сключване на Споразумение за взаимно ръководство сред коалиция ГЕРБ-СДС и коалиция „ Продължаваме промяната - Демократична България “ до края на мандата на 49-ото Народно заседание.

Миналата седмица водачът на ГЕРБ Бойко Борисов удостовери, че в документа е залегнала огромна част от предложенията в меморандума, стартиран от ПП-ДБ. Обявявам го пред партията, обясняваме за какво желаеме съдружно съглашение, Европа работи с съдружни съглашения, а не със " сглобки ", изясни водачът на ГЕРБ. След това текстът на документа ще бъде възложен в електронен и книжен вид на ПП-ДБ.

Ако на 8 март не сме се разбрали, гласуваме оставката на Денков и кабинета и отиваме на избори, очерта Борисов каква съгласно него е политическата вероятност. 

Още предишния вторник на брифинг той анонсира, че ГЕРБ приготвят план на съдружно споразумение с ПП-ДБ, което да е за цялостен управнически мандат, като подялбата на министерските постове да бъде по отношение на електоралната тежест на двете обединения, изразена посредством представителството им в Народното събрание. От ГЕРБ желаят да се знае ясно за министерските номинации коя политическа мощ каква отговорност носи.

В съглашението ще бъде записано и правото на несъгласие, както ПП-ДБ оферират, и нов обзор на министрите, добави Борисов. Повече в такива " сглобки " - недоизказани, неорганизирани, няма да участваме, съобщи водачът на ГЕРБ.

Предложението на ГЕРБ коренно трансформира целите, набелязани от нас преди девет месеца, коментира премиерът Николай Денков в сряда преди съвещанието на Министерския съвет. Вместо да продължим с напъните за промени, фокусът се слага върху министерски кресла и битка за постове, счита той. „ Не одобряваме такава замяна на целите. Нека осъществим дилемите по този начин, както са сложени, и при изискванията, които договорихме преди девет месеца. Едва откакто извървим набелязания път за битка с корупцията и промяна в правосъдната система през идващите няколко месеца, по-късно сме подготвени да обсъдим с ГЕРБ по какъв начин да продължим напред “, сподели Денков.

Със същия акцент беше и реакцията на съпредседателя на " Продължаваме промяната "  Кирил Петков. Той съобщи, че ГЕРБ би трябвало да покажат, че смяната ще продължи, с цел да има късмет това ръководство да продължи. Искам да кажа ясно на господин Борисов, " сглобката ", както я нарекохме, в този момент би трябвало да си довърши вторите девет месеца от работата, добави още Петков. Ако забележим, че ГЕРБ действително са подготвени да довършат промените, в случай че забележим, че тези регулатори работят, че имаме правосъдна система, която работи, имаме служби, които работят и са реформирани, тогава след девет месеца можем да приказваме за съдружно съглашение, изясни той. По думите му до тогава не може да се приказва изобщо за съдружни съглашения, тъй като се съмняват, че промените ще се случат.

Ще работим да има механизъм, в който да е споделена отговорността, да носи бистрота, да дефинира ясно целите на страната, само че и да дефинира отговорностите, разяснява вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.

И двете страни са сложили документи, които могат да послужат за основа на договаряния, би трябвало да се влезе в развой на договаряния, коментира Николай Денков. Нямам подозрение, че това ще отнеме повече от два дни, тъй че се надявам този интервал да бъде обезпечен, с цел да може преговорните екипи да прегледат двата документа, къде има единодушие и дали имат време да уточняват текстове, уточни министър председателят. Тогава ще забележим какъв ще бъде крайният резултат, добави той. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР